Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η απόφαση ελήφθη

Τον Ιούλιο του 2013 έγινε η πρώτη συνάντηση της Ιδρυτικής Ομάδας της ΒΙΟΛΕΥΚΑΣ, όπου συμφωνήθηκε η σύσταση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο Λευκάδας.


Η συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης φορολογείται με το 26% των κερδών της. Από το υπόλοιπο, το 60% το επιστρέφει στη Κοινωνία μέσω κοινωνικού έργου. Εν προκειμένω, το έργο που θα προσφέρουμε (επενδύσουμε) είναι η εκπαίδευση της Τοπικής Κοινωνίας στην ανακύκλωση με διαχωρισμό στη πηγή και στην χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η παραγωγή της οποίας στηρίζεται στην καλλιέργεια, περισυλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση, Βιομάζας και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και των λοιπών ΑΠΕ.

Η μεταφορά της γεννήτριας δεν ήταν εύκολη υπόθεση...
  Αντικειμενικός μας σκοπός είναι η επίτευξη τοπικής ενεργειακής αυτάρκειας, στην οποία βάζουμε το λιθαράκι μας, επιλέγοντας να μην συνδεθούμε στο ηλεκτρικό δίκτυο. Έχουμε ντιζελογεννήτρια που καίει το βιοντίζελ μας και αργότερα θα ενισχυθούμε και με φωτοβολταϊκά στο χώρο μας.



Οι εγκαταστάσεις είναι στη Βασιλική

 Το πιο έτοιμο “τμήμα” μας στην έναρξη της προσπάθειας αυτής, είναι η επεξεργασία ξύλων και κορμών. Υπάρχει πλήρως οργανωμένο ξυλουργείο που μπορεί να μετατρέψει κορμούς σε wood chip (πλαναδούρι) και σε πριονίδι. Παράλληλα πρέπει να στηθεί τμήμα αξιοποίησης κλαδεμάτων και λοιπής ξυλο- βιομάζας. Στις άμεσες προμήθειες μας εντάσσεται καταστροφέας κλαδιών PTO.

Τα πρώτα πειράματα έγιναν με ιδιοκατασκευές

Το δεύτερο πιο έτοιμο “τμήμα” μας είναι η μετατροπή χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων (τηγανόλαδα) σε Βιοντίζελ. Η μονάδα που είναι ήδη λειτουργική, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας αλλά και την ανταλλακτική σχέση με τους προμηθευτές μας. Οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας στήνονται στη βάση της ανταλλακτικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους τοπικούς προμηθευτές σ' αυτήν, οπότε θα αξιοποιήσουμε διάφορα προγράμματα και θα διοργανώσουμε ημερίδες ενημέρωσης.


Παράλληλα θα υπάρξει περισυλλογή και συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών και η αξιοποίησή τους. Άμεσα θα στηθεί μονάδα επεξεργασίας οργανικών, 2 φάσεων, για παραγωγή κομπόστ και τσαγιού κομπόστ. ¨Ενας από τους στόχους μας είναι η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και οικο-καινοτομίας (eco-innovation). Στόχος μας επίσης είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε την ανακύκλωση και σε τομείς άγνωστους στην τοπική κοινωνία όπως τα λάστιχα και τα ορυκτέλαια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου